Echografie om je baby te zien: leuk of niet?

Pretecho zwangerschap echo in Rotterdam

 

Echografisch onderzoek is een normaal onderdeel van de prenatale controle van veel vrouwen. Meer dan 25 miljoen baby's over de hele wereld hebben een echografie ondergaan sinds de uitvinding ervan in de jaren 1940. Maar is het tijd om dit diagnose-instrument te laten rusten? Wat is echografie? Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar echografie is niet alleen bedoeld om uw baby te zien – het is ook een diagnostisch hulpmiddel. Bij volwassenen worden echografieaparaten gewoonlijk gebruikt om beelden te maken van interne organen zoals het hart en de lever. In andere gevallen kunnen ze worden gebruikt om niet-invasieve behandelingen uit te voeren op aandoeningen zoals spataderen of spataders. Het goede nieuws is dat u geen speciale apparatuur of vaardigheden nodig hebt om een echoapparaat tijdens uw zwangerschap te gebruiken. Het slechte nieuws is dat er risico's zijn verbonden aan het gebruik ervan, waarvan u op de hoogte moet zijn als u van plan bent thuis of in een kliniek een echo-onderzoek te ondergaan.

Wat is een echo?

Een echografie is een diagnostisch onderzoek waarbij geluidsgolven met een hoge frequentie in het lichaam worden uitgezonden en naar een apparaat worden teruggestuurd, zodat op een monitor beelden van de inwendige organen te zien zijn. Een echografie daarentegen is een echografie die wordt uitgevoerd met een deel van het echoapparaat dat zich buiten het lichaam bevindt, waardoor het mogelijk is de baby te bekijken zonder de navel aan te raken.

Pretecho zwangerschap echo in Rotterdam is een diagnostische procedure waarbij geluidsgolven met een hoge frequentie in het lichaam worden uitgezonden en naar een apparaat worden teruggestuurd, zodat op een monitor beelden van de inwendige organen te zien zijn. Een echografie is daarentegen meestal een diagnostische procedure waarbij geluidsgolven met een hoge frequentie in het lichaam worden gezonden en naar een apparaat worden teruggestuurd, zodat op een monitor beelden van de inwendige organen te zien zijn.

Wanneer moet ik een echo laten maken?

U kunt op elk moment van uw zwangerschap een echo laten maken, zolang u tussen de eerste en vijfentwintigste week bent. Er zijn geen studies die aantonen wanneer het ideale moment is om een echo te laten maken. Alles hangt af van hoe ver je bent, hoe je stofwisseling verloopt, hoeveel je eet en hoeveel je aankomt. Hoe eerder je een echo laat maken, hoe sneller je te weten komt wat het geslacht van je baby is, hoeveel je aankomt, hoe lang de armen en benen van je baby zijn en of je baby belangrijke kenmerken heeft die verder onderzocht moeten worden.

Met echografie kunnen aangeboren afwijkingen zoals hartafwijkingen, aangeboren afwijkingen van het spijsverteringsstelsel en bepaalde oogaandoeningen zoals staar worden opgespoord. U kunt ook een echografie laten maken om de groei en ontwikkeling van uw baby te controleren. Als u een dikke buik heeft, kunt u een echografie laten maken om de grootte van de baby te bepalen en de lengte van de armen en benen van de baby te controleren. Met een echografie kan de lengte van het hoofd van de baby en de breedte van de schouders van de baby worden gemeten.

Is een routine-echografie veilig?

Het is veilig om tijdens de zwangerschap een echo te laten maken. Als u echter te vroeg of te laat in uw zwangerschap een echo laat maken, geeft deze mogelijk geen informatie. Bij een routine-echografie gebruikt een echoscopist meestal een transabdominale echografie en maakt hij beelden van de binnenkant van uw buik. Zij zullen ook een transvaginale echografie gebruiken om beelden te maken van de binnenkant van uw baarmoeder. Transabdominale echografie kan worden gebruikt om de groei en ontwikkeling van de baby te controleren, evenals de grootte en vorm van de organen van de baby. Transvaginale echografie wordt gebruikt om uw baarmoeder, eileiders en eierstokken te controleren. Echografie is geen goede manier om het hart van de baby te controleren.

Risico's van een echo

  • Infectie: Er is een klein risico dat een echo een infectie veroorzaakt. Als dit gebeurt, moet uw echo mogelijk worden uitgesteld of geannuleerd.
  • Gehoorverlies: U kunt tijdelijk gehoorverlies ondervinden nadat u een echo hebt gehad. Deze aandoening duurt echter zelden langer dan zes maanden.
  • Onnauwkeurige metingen: Echografie is een techniek die geen precieze metingen geeft. Het geeft bijvoorbeeld niet het exacte gewicht van de baby.
  • Risico's voor de baby: Er zijn enkele risico's voor de baby als de echo te luid is. Baby's kunnen schrikken van het geluid en daardoor gaan huilen. Lage en hoge bloeddruk bij de baby kunnen hiervan het gevolg zijn.

Samenvatting

Pretecho zwangerschap echo in Rotterdam kan worden gebruikt om uw gezondheid tijdens uw zwangerschap te controleren en om de afmetingen van uw baby te zien. Het is veilig en kan u de afmetingen, de grootte en de lengte van uw baby laten zien. Als u zich zorgen maakt over uw eigen gezondheid of die van uw baby, moet u geen echografie laten maken. Echografie kan ook te luid zijn voor uw comfort. Aan echografie zijn risico's verbonden, zoals infectie, gehoorverlies, onauwkeurige metingen en het mogelijke risico voor de baby. Als u zich zorgen maakt over een van deze risico's, kunt u andere diagnostische onderzoeken overwegen.