Hoe met iemand over verdriet praten – 4 stappen die werken

Rouwverwerking Haarlem

Misschien bent u bang om over het overlijden van uw dierbare te praten uit respect voor de persoon die is overleden, of misschien bent u bezorgd over hoe de persoon die is overleden zich zou voelen als u erover begint. U bent echter niet de enige die verdriet heeft – en door te wachten met erover praten, maakt u het uzelf alleen maar moeilijker. Als je wacht op een "perfect moment" om het onderwerp ter sprake te brengen, kun je net zo goed wachten tot na de begrafenis. Dit is niet iets wat je kunt "plannen" – het zal gebeuren wanneer het gebeurt.

Praat over je gevoelens.

Je hebt waarschijnlijk moeite om in het reine te komen met het feit dat je geliefde niet meer leeft, en je wilt er waarschijnlijk met iemand over praten maar je weet niet waar je moet beginnen. Praten over uw gevoelens is echter een belangrijk onderdeel van het rouwproces. Er zijn geen goede of foute manieren om dit te doen. Misschien helpt het om met een vriend, familielid of hulpverlener te praten. Het opschrijven of hardop tegen uzelf praten kan u helpen uw gedachten en gevoelens effectiever te verwerken.

Moedig hen aan om dingen te doen die ze leuk vonden voordat ze stierven.

Er komt een tijd dat het tijd is om afscheid te nemen van de dierbare die is overleden – maar tot die tijd kunt u hun laatste dagen nog steeds een beetje gemakkelijker maken. U kunt dit doen door uw dierbare aan te moedigen activiteiten te gaan doen die hij of zij leuk vond voordat hij of zij overleed. U kunt bijvoorbeeld gaan wandelen, tuinieren of gewoon rustig zitten lezen in de dagen voor het overlijden.

Begrijp dat rouw voor iedereen anders aanvoelt.

Er is niet één methode om met verdriet om te gaan – en er is niet één manier om het te laten verdwijnen. Er is niet "één manier" om met het verlies van iemand om te gaan – en er is geen "juiste" manier om op verdriet te reageren. De enige manier om te weten welke manier voor jou werkt, is door dingen uit te proberen en te zien hoe ze voor jou werken.

Conclusie

Als je worstelt met verdriet, zijn er dingen die je kunt doen om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat deze gevoelens een leven lang zullen duren, maar je kunt jezelf er doorheen helpen door je te herinneren dat je niet alleen bent in dit proces.